Składniki:
1 kg mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mleka
6 dkg drożdży
10 dkg masła
sól
Jagody
60 dkg jagód
1 łyżki mąki ziemniaczanej
Jagody
60 dkg jagód
1 łyżki mąki ziemniaczanej
do polania bita śmietana lub masło
masło do polania lub bita śmietana
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
masło do polania lub bita śmietana
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
osuszamy oprószamy mąką
Wykonanie:
drożdże letnie mleko z 1 łyżką cukru mieszamy
Wykonanie:
drożdże letnie mleko z 1 łyżką cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy jajka cukier rozczyn
mieszamy na koniec dolewamy stopione masło
ciasto dokładnie wyrabiamy z
ostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy krążki
nakładamy jagody zlepiamy parujemy 15 minut
kluski podajemy polane masłem lub bitą śmietaną