Mój kanał na YouTube

Translate

Kluski na parze z jagodami

 

Kluski na parze z jagodami

Składniki:
1 kg mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mleka
6 dkg drożdży
10 dkg masła
sól

Jagody
60 dkg jagód
1 łyżki mąki ziemniaczanej
do polania bita śmietana lub masło
masło do polania lub bita śmietana
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą 
osuszamy oprószamy mąką


Wykonanie:
drożdże letnie mleko z 1 łyżką cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy jajka cukier rozczyn 
mieszamy na koniec dolewamy stopione masło 
ciasto dokładnie wyrabiamy z
ostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy krążki 
nakładamy jagody zlepiamy parujemy 15 minut 
kluski podajemy polane masłem lub bitą śmietaną