Mój kanał na YouTube

Translate

Jabłecznik na zimno


Jabłecznik na zimno

Składniki  :
okrągłe biszkopty
3 galaretki cytrynowe
1/2 kg serka homogenizowanego lub mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
1/2 szklanki cukru 
6 dużych jabłek 

Wykonanie :
obrane jabłka kroimy w kostkę
3 galaretki zalewamy 1 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia 
do galaretki dajemy jabłka mieszamy studzimy
śmietankę z cukrem ubijamy na sztywno 
dodajemy serek tężejącą galaretę z jabłkami
masę bardzo dokładnie mieszamy
formę 17 x 27 cm  wykładamy papierem do pieczenia 
na biszkopty dajemy masę jabłkową 
jabłecznik  dajemy do lodówki na 4 godziny lub całą noc
wierzch posypujemy startą czekoladą