Mój kanał na YouTube

Translate

Jabłecznik na cieście francuskim





Jabłecznik na cieście francuskim

Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
1 jajko

Jabłka
1.2 kg jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
1/2 szklanki wody
1 galaretka
1 budyń
obrane jabłka kroimy w kosteczkę 
dodajemy cukier masło dusimy 10 minut 
dolewamy rozmieszamy budyń zagotowujemy 
dosypujemy galaretkę mieszamy

Śmietana
200 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru 
2 galaretki
starta czekolada
galaretki zalewamy 1.5 szklanki wrzącej wody 
mieszamy doi całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno 
dodajemy tężejącą galaretkę mieszamy

Wykonanie:
ciasto odwijamy z papieru smarujemy jajkiem 
składamy na pół nakłuwamy widelcem 
wierzch smarujemy jajkiem
wykładamy do formy 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 30 minut w 190 st
na zimne ciasto dajemy zimne jabłka i śmietanę 
wierzch posypujemy startą czekoladą