Składniki:
1 szklanka mąki pszennej1 jajko
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Beza
5 dużych białek
1/2 szklanki cukru
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
do mąki dodajemy jajko cukier stopione masło śmietanę proszek
Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
Jabłka
1.5 kg jabłek
1 galaretka
opłukany i obrane jabłka kroimy w kosteczkę oprószamy galaretką
Beza
5 dużych białek
1/2 szklanki cukru
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
do mąki dodajemy jajko cukier stopione masło śmietanę proszek
ciasto wyrabiamy dzielimy na 2 części
Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy mąkę masę delikatnie mieszamy
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto oprószamy kakao wykładamy bezę jabłka
na wierzch dajemy pozostałe cisto
szarlotkę pieczemy około godziny w 170 st
na wierzch dajemy pozostałe cisto
szarlotkę pieczemy około godziny w 170 st