Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Kwaskowa Fantazja bez pieczenia


Ciasto Kwaskowa Fantazja bez pieczenia

Prosty przepis na szybkie ciasto z rabarbarem i mascarpone. Efektowne i mega szybkie ciasto bez pieczenia na herbatnikach. 

Składniki: 

Rabarbar: 

- 500 g rabarbaru 

- 500 g jabłek (zważone przed obraniem) 

- 2 galaretki malinowe 

Krem budyniowy: 

- 2 budynie waniliowe bez cukru 

- 3 szklanki mleka 

- 1/2 szklanki cukru pudru 

Krem mascarpone: 

- 500 g serka mascarpone 

- 200 ml śmietanki 30% 

- 2 łyżki cukru pudru 

herbatniki 

*szklanka o pojemności 250 ml 


Wykonanie: 

1. Przygotowujemy formę 28 x 18 cm. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników. 

2. Obrane i pokrojone jabłka na kawałki około 1 cm smażmy razem z rabarbarem pokrojonym na kawałki około 1 cm.

3. Do podsmażonego rabarbaru dodajmy 2 galaretki malinowe. Mieszamy i odkładamy aż całość lekko stężeje. 

4. W 1 szklance zimnego mleka mieszamy 2 budynie waniliowe. 2 Szklanki mleka zagotowujemy. 

5. Do gotującego się mleka dodajemy rozmieszane budynie i bardzo dokładnie mieszamy.

6. Do budyniu dodajemy cukier puder i intensywnie mieszamy. Budyń pozostawiamy do przestygnięcia. 

7. Na warstwę herbatników wykładamy przestygnięty budyń. 

8. Na budyń układamy kolejną warstwę herbatników. 

9. Na herbatniki przekładamy podsmażony i tężejący rabarbar z jabłkami. 

10. Układamy kolejną warstwę herbatników. 

11. Mieszamy serek mascarpone (500 g) ze śmietanką kremówką (200 ml) i cukrem pudrem. Tak powstały krem przekładamy na herbatniki. 

12. Ciasto odkładamy do lodówki na całą noc. 


Smacznego !!!