Ciasto Kwaskowa Fantazja bez pieczenia
Prosty przepis na szybkie ciasto z rabarbarem i mascarpone. Efektowne i mega szybkie ciasto bez pieczenia na herbatnikach.
Składniki:
Rabarbar:
- 500 g rabarbaru
- 500 g jabłek (zważone przed obraniem)
- 2 galaretki malinowe
Krem budyniowy:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
Krem mascarpone:
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
herbatniki
*szklanka o pojemności 250 ml
Wykonanie:
1. Przygotowujemy formę 28 x 18 cm. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników.
2. Obrane i pokrojone jabłka na kawałki około 1 cm smażmy razem z rabarbarem pokrojonym na kawałki około 1 cm.
3. Do podsmażonego rabarbaru dodajmy 2 galaretki malinowe. Mieszamy i odkładamy aż całość lekko stężeje.
4. W 1 szklance zimnego mleka mieszamy 2 budynie waniliowe. 2 Szklanki mleka zagotowujemy.
5. Do gotującego się mleka dodajemy rozmieszane budynie i bardzo dokładnie mieszamy.
6. Do budyniu dodajemy cukier puder i intensywnie mieszamy. Budyń pozostawiamy do przestygnięcia.
7. Na warstwę herbatników wykładamy przestygnięty budyń.
8. Na budyń układamy kolejną warstwę herbatników.
9. Na herbatniki przekładamy podsmażony i tężejący rabarbar z jabłkami.
10. Układamy kolejną warstwę herbatników.
11. Mieszamy serek mascarpone (500 g) ze śmietanką kremówką (200 ml) i cukrem pudrem. Tak powstały krem przekładamy na herbatniki.
12. Ciasto odkładamy do lodówki na całą noc.
Smacznego !!!