Ciasto Królewskie z mascarpone i czekoladą
Przepis na szybkie proste ciasto biszkoptowe z kremem.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 40 g mąki (około 1/2 szklanki)
- 100 g cukru pudru (około 3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
Krem z mascarpone:
- serek mascarpone 500 g
- śmietanka kremówka 200 ml
- cukier puder opcjonalnie do smaku, u mnie 2 łyżki
- 200 g czekolada deserowa
*szklanka o pojemności 250 ml
Wykonanie:
1. Przygotowujemy formę 28 x 18 cm. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
3. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Całość ucieramy.
4. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Pozostawiamy do całkowitego przestudzenia.
5. Mieszamy serek mascarpone (500 g) ze śmietanką kremówką (200 ml) i cukrem pudrem. Do kremu dodajemy pokruszone czekolady deserowe i delikatnie mieszamy.
6. Krem przekładamy na przygotowany i przestudzony biszkopt.
12. Ciasto odkładamy do lodówki na całą noc.
Smacznego !!!