Zapiekanka z kapusty i mięsa
Składniki:1 mała główka młodej kapusty
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 kg mięsa mielonego
15 dkg sera żółtego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
1 marchewka
szczypiorek
Sos
2 łyżki majonezu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól pieprz słodka papryka majeranek
Wykonanie:
mięso doprawiamy solą pieprzem majerankiem
dodajemy startą cebule czosnek marchewkę
sól pieprz słodka papryka majeranek
Wykonanie:
mięso doprawiamy solą pieprzem majerankiem
dodajemy startą cebule czosnek marchewkę
posiekany szczypiorek majonez
masę mięsną bardzo dokładnie mieszamy
kapustę drobno kroimy oprószamy solą zostawiamy na 10 minut
1/2 kapusty przekładamy do naczynia żaroodpornego
1/2 kapusty przekładamy do naczynia żaroodpornego
wykładamy masę mięsną pozostałą kapustę
wierzch smarujemy sosem posypujemy startym serem
pieczemy 50 minut w 170 st pod przykryciem
pieczemy 50 minut w 170 st pod przykryciem