Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto z rabarbarem i pianką budyniową


Ciasto z rabarbarem i pianką budyniową 

Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól

Rabarbar
1/2 kg rabarbaru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier do smaku
opłukany rabarbar kroimy w cienkie plasterki
oprószamy mąką

Pianka
5 białek
 3/4 szklanki cukru
1 budyń

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dodajemy obie mąki proszek dolewamy mleko olej
ciasto dokładnie mieszamy
 

Pianka
białka ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy budyń delikatnie mieszamy
piankę dzielimy na dwie części 
do jednej dodajemy kakao mieszamy

ciasto wykładamy na blaszkę 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy rabarbar a na nie wykładamy obie pianki  
ciasto pieczemy około 50 - 60 minut w 170 st