Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Szmaragd







Ciasto Szmaragd

Składniki :
3 duże jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa 
1 kg sera z wiaderka lub serka kremowego
200 ml śmietanki 30 %
3/4 szklanki cukru
3 galaretki zielone
3 galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy ser tężejącą galaretkę
masę dokładnie mieszamy

Galaretka
2 galaretki zielone
zalewamy 2 szklanka wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy 

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dolewamy mleko olej dodajemy mąkę z kakao proszkiem 
ciasto dokładnie mieszamy 
dajemy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 30 minut
1/3 ciasta ścinamy miksujemy 
na pozostałe ciasto wykładamy masę 
dajemy łyżką galaretkę ponownie masę galaretka
wierzch ciasta posypujemy okruchami 
ciasto  dajemy do lodówki na 4 godziny lub całą noc