Torcik piaskowy
Składniki:
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
10 dkg masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem
1 serek mascarpone 250 g
1 łyżeczka żelatyny
1/2 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka żelatyny
1/2 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru
5 połówek brzoskwiń
1/2 czekolady
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
1/2 czekolady
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy mleko stopione masło
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy 18 cm
wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy około 35 minut w 170 st
Krem
żelatynę zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody
pieczemy około 35 minut w 170 st
Krem
żelatynę zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dajemy płynną żelatynę serek masę mieszamy
ciasto kroimy na trzy krążki
ciasto kroimy na trzy krążki
wykładamy krem pokrojone brzoskwinie
nakrywamy ciasto krem brzoskwinie ciasto
wierzch ciasta smarujemy kremem
dekorujemy rozetkami boki polewamy rozpuszczoną czekoladą
torcik dajemy do lodówki na 4 godziny