Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jabłka
1.2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 galaretki
obrane jabłka kroimy w kosteczkę
dodajemy cukier wodę dusimy 10 minut
dosypujemy galaretki mieszamy
Śmietana
400 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka
galaretkę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy doi całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy olej
ciasto dokładnie mieszamy
wykładamy do formy 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 30 minut w 170 st