Sernik Wielkanocny "Pisanka"
Składniki:
1 opakowanie ser z wiaderka (1 kg)
1 opakowanie serek mascarpone (250 g)
1 śmietanka 30% (200 ml)
6 jajek
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy)
100 g kandyzowana skórka pomarańczy
Polewa czekoladowa:
1 czekolada deserowa (100 g)
Płatki migdałowe
Zamiast polewy może być lukier lub zwykły cukier puder.
Dowolne ozdoby - u mnie ozdoby z płatków migdałowych i kandyzowanej skórki pomarańczy.
* szklanka o pojemności 250 ml
** forma 28x18 cm
*** temperatura pieczenia 170 stopni
**** czas pieczenia 70 minut
***** czas studzenia w piekarniku przy otwartych drzwiczkach 60 minut
Wykonanie:
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy budynie, śmietankę i mascarpone i mieszamy.
3. Porcjami dodajemy ser z wiaderka i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
4. Dodajemy skórkę pomarańczy i delikatnie mieszamy.
5. Sernik pieczemy około 70 minut w temperaturze 170 stopni(grzanie góra dół).
6. Sernik studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach 60 minut.
7. Polewę czekoladową robimy z 3 łyżek masła i jednej czekolady. Na małym ogniu ciągle mieszając lub w kąpieli wodnej.
8. Polewę czekoladową wylewamy na przestudzony sernik.
9. Sernik ozdabiamy skórką pomarańczy i płatkami migdałowymi.