Mój kanał na YouTube

Translate

 

Sernik Wielkanocny "Pisanka" 

Składniki: 

1 opakowanie ser z wiaderka (1 kg) 
1 opakowanie serek mascarpone (250 g) 
1 śmietanka 30% (200 ml) 
6 jajek 
1 szklanka cukru 
2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy) 
100 g kandyzowana skórka pomarańczy 

Polewa czekoladowa: 

1 czekolada deserowa (100 g) 
Płatki migdałowe 

Zamiast polewy może być lukier lub zwykły cukier puder. 

Dowolne ozdoby - u mnie ozdoby z płatków migdałowych i kandyzowanej skórki pomarańczy. 

* szklanka o pojemności 250 ml 
** forma 28x18 cm 
*** temperatura pieczenia 170 stopni 
**** czas pieczenia 70 minut 
***** czas studzenia w piekarniku przy otwartych drzwiczkach 60 minut 

Wykonanie: 

1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. 
2. Dodajemy budynie, śmietankę i mascarpone i mieszamy.
3. Porcjami dodajemy ser z wiaderka i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
4. Dodajemy skórkę pomarańczy i delikatnie mieszamy. 
5. Sernik pieczemy około 70 minut w temperaturze 170 stopni(grzanie góra dół). 
6. Sernik studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach 60 minut. 
7. Polewę czekoladową robimy z 3 łyżek masła i jednej czekolady. Na małym ogniu ciągle mieszając lub w kąpieli wodnej. 
8. Polewę czekoladową wylewamy na przestudzony sernik.
9. Sernik ozdabiamy skórką pomarańczy i płatkami migdałowymi.