Składniki:
1 kg świeżego boczku
60 dkg łopatki
20 dkg wątroby wieprzowej
60 dkg łopatki
20 dkg wątroby wieprzowej
2 cebula
1/2 szklanki bułki tartej
4 jajka
sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek
1/2 szklanki bułki tartej
4 jajka
sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek
dużą garść suszonych grzybów
Wykonanie:
Wykonanie:
opłukaną wątrobą zaparzamy w wrzącej wodzie 10 minut
opłukane grzyby zalewamy wodą moczymy 2 godziny lub całą noc
opłukaną łopatkę boczek kroimy zalewamy wodą
opłukaną łopatkę boczek kroimy zalewamy wodą
gotujemy dwie godziny z grzybami
w osolonej wodzie z liściem laurowym zielem angielskim
mięso grzyby wyjmujemy wywar przecedzamy
dodajemy jajka bułkę wątrobę podsmażoną cebulę część wywaru
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
składniki pasztetu miksujemy dajemy do formy keksowej 25 x 11 cm
pasztet pieczemy godzinę w 180 st