Klasyczna babka cytrynowa
Składniki:
4 duże jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 cytryna
tłuszcz do formy
cukier puder
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej sok z cytryny otartą skórkę
dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dzielimy na dwie części
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 cytryna
tłuszcz do formy
cukier puder
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej sok z cytryny otartą skórkę
dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dzielimy na dwie części
większą część ciasta do formy 25 cm wysmarowanej tłuszczem
a do pozostałego ciasta dajemy kakao mieszamy
ciasto z kakao wykładamy na wierzch
pieczemy w 170 st około 1 godziny
wierzch babki posypujemy cukrem pudrem