Składniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
5 dużych jajek
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kisielu
2 łyżki maku
2 łyżki kakao
1 łyżka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kisielu
2 łyżki maku
2 łyżki kakao
1 łyżka mleka
Lukier
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka
składniki lukru dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy olej
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 4 części
1 część ciasta zostawiamy
do 2 części ciasta dajemy mak mieszamy
do 3 części ciasta dajemy kisiel mieszamy
do 4 części ciasta dajemy kakao mleko mieszamy
formę 25 cm wysmarowana masłem oprószoną mąką
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy olej
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 4 części
1 część ciasta zostawiamy
do 2 części ciasta dajemy mak mieszamy
do 3 części ciasta dajemy kisiel mieszamy
do 4 części ciasta dajemy kakao mleko mieszamy
formę 25 cm wysmarowana masłem oprószoną mąką
dajemy część jasnego ciasta a na nie pozostałe ciasta na przemian
pieczemy w 170st około 50 minut
babkę polewamy lukrem dekorujemy