Mój kanał na YouTube

Translate

Babka nadziewana

 

Babka nadziewana

Składniki:
2.5 szklanki mąki
1 budyń 
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanka mleka

Nadzienie
1 galaretka
200 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
15 dkg wiśni

Lukier 
1 łyżka mleka 
3 łyżki cukru pudru
składniki dokładnie mieszamy

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę  
dajemy mąkę z budyniem proszkiem 
dolewamy mleko stopione masło
ciasto delikatnie mieszamy 
przekładamy do formy 25 cm wysmarowanej masłem 
babkę pieczemy w 170 st około 50 minut

Nadzienie
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy tężejącą galaretkę wiśnie mieszamy
z zimnej babki odcinamy 1/2 spodu 
wydrążamy środki wykładamy nadzienie
babkę przykrywamy dajemy do lodówki na 4 godzimy
babkę odwracamy polewamy lukrem posypujemy okruchami ciasta