Babka nadziewana
Składniki:
2.5 szklanki mąki
1 budyń
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanka mleka
Nadzienie
1 galaretka
200 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
15 dkg wiśni
Lukier
1 łyżka mleka
3 łyżki cukru pudru
składniki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dajemy mąkę z budyniem proszkiem
dolewamy mleko stopione masło
ciasto delikatnie mieszamy
przekładamy do formy 25 cm wysmarowanej masłem
babkę pieczemy w 170 st około 50 minut
Nadzienie
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
Nadzienie
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę wiśnie mieszamy
z zimnej babki odcinamy 1/2 spodu
z zimnej babki odcinamy 1/2 spodu
wydrążamy środki wykładamy nadzienie
babkę przykrywamy dajemy do lodówki na 4 godzimy
babkę odwracamy polewamy lukrem posypujemy okruchami ciasta
babkę odwracamy polewamy lukrem posypujemy okruchami ciasta