Kruche ciasto z budyniem
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki oleju
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę proszek jajka cukier
3/4 szklanki cukru
Budyń
3 budynie
1 litr mleka
10 dkg masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
3 szklanki mleka gotujemy z masłem w pozostałym mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy dodajemy cukier
budyń gotujemy około 2 minuty często mieszamy
budyń dzielimy na dwie części
do jednej części budyniu dodajemy kakao mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę proszek jajka cukier
dolewamy olej śmietanę zarabiamy ciasto
formę 27 x 17 cm wykładamy papierem do pieczenia
większą część ciasta dajemy do formy
a na ciasto wykładamy budynie na przemian
wierzch posypujemy pozostałym ciastem
pieczemy około godziny w 170 st