Ciasto rumowe z pianką
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki kakao
1 łyżka rumu
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka
600 ml śmietanki 30 %
1/2 szklanki cukru
3 łyżki rumu
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
dżem
gotującym się mlekiem zalewamy żelatynę
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dolewamy płynną żelatynę rum dodajemy kakao
masę dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy stopione masło mleko rum
dodajemy mąkę z kakao proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut
wierzch ciasta ścinamy miksujemy
ciasto smarujemy dżemem wykładamy piankę
wierzch ciasta posypujemy okruchami