Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dkg masła
3 żółtka
1 łyżka kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany
5 łyżek marmolady
Biszkopt
3 duże jajka
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek marmolady
Biszkopt
3 duże jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1,5 szklanki mleka
25 dkg masła
1 budyń waniliowy
3/4 szklanki cukru
starta czekolada
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę z proszkiem stopione masło
dodajemy cukier szczyptę soli żółtka
wyrabiamy ciasto dzielimy na dwie części
do jednej części dodajemy kakao śmietanę mieszamy
ciasto z kakao dzielimy na 5 porcji
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1,5 szklanki mleka
25 dkg masła
1 budyń waniliowy
3/4 szklanki cukru
starta czekolada
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę z proszkiem stopione masło
dodajemy cukier szczyptę soli żółtka
wyrabiamy ciasto dzielimy na dwie części
do jednej części dodajemy kakao śmietanę mieszamy
ciasto z kakao dzielimy na 5 porcji
wałkujemy smarujemy marmoladą zwijamy roladki
blaszkę 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia
na jasne ciasto układamy roladki kakaowe
pieczemy w 170 st 50 minut
Biszkopt
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem
na jasne ciasto układamy roladki kakaowe
pieczemy w 170 st 50 minut
Biszkopt
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 20 minut w 170 st
Krem
1 szklankę mleko gotujemy w pozostałym mieszamy budyń
pieczemy 20 minut w 170 st
Krem
1 szklankę mleko gotujemy w pozostałym mieszamy budyń
dolewamy do mleka gotujemy 2 minuty
budyń często mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
ucieramy na puszysty krem
na ciasto wykładamy krem dajemy biszkopt
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
ucieramy na puszysty krem
na ciasto wykładamy krem dajemy biszkopt
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą