Babka z jabłkami
Składniki:
3 duże jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
3 duże jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
200 ml jogurtu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka
5 jabłek
5 jabłek
2 jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach
3 jabłka kroimy w kosteczkę
Wykonanie:
jaja z cukrem bijamy na puszystą masę
jaja z cukrem bijamy na puszystą masę
dolewamy olej jogurt
dodajemy mąkę z kakao proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy z startymi jabłkami
wykładamy do formy 25 cm wysmarowanej masłem
dodajemy mąkę z kakao proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy z startymi jabłkami
wykładamy do formy 25 cm wysmarowanej masłem
na 1/2 ciasta dajemy pokrojone jabłka nakładamy pozostałe ciasto
pieczemy w 170 st godzinę
wierzch babki posypujemy cukrem pudrem