2.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki oleju
4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza
5 dużych białek
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko olej śmietanę proszek
4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza
5 dużych białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek marmolady
5 łyżek marmolady
1/2 szklanki krojonych orzechów
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko olej śmietanę proszek
wyrabiamy ciasto dzielimy na 2 części
Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy mąkę masę mieszamy
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy mąkę masę mieszamy
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto smarujemy marmoladą posypujemy orzechami
wykładamy pianę a na nią kruszymy pozostałe ciasto
pieczemy około 50 minut w 170 st