Ciasto Chmurka z kremem
Składniki:
1 ciasto
3 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 Ciasto
4 jajka
3 łyżki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki sody
Krem
1 litr mleka
2 budynie
1 galaretka
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru
3 szklanki gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 2 minuty dodajemy suchą galaretkę masło
krem dokładnie mieszamy
Wykonanie:
1 Ciasto
do miski dajemy mąkę cukier olej ciasto wyrabiamy
2 Ciasto
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy kakao śmietanę 1 ciasto
Wykonanie:
1 Ciasto
do miski dajemy mąkę cukier olej ciasto wyrabiamy
2 Ciasto
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy kakao śmietanę 1 ciasto
ciasta delikatnie mieszamy
wykładamy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 50 minut w 170 st
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem przykrywamy ciastem
wykładamy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 50 minut w 170 st
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
ciasto studzimy dajemy na kilka godzin do lodówki