2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
1/3 szklanki herbaty
1 jajko
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 cytryna
przyprawy: cynamon kardamon gałka
Lukier
4 łyżki cukru pudru
Lukier
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka
składniki lukru bardzo dokładnie ucieramy
kolorowe posypki
Wykonanie :
do rondla dajemy cukier karmelizujemy na bursztynowy kolor
składniki lukru bardzo dokładnie ucieramy
kolorowe posypki
Wykonanie :
do rondla dajemy cukier karmelizujemy na bursztynowy kolor
dodajemy miód herbatę sok z cytryny masę mieszamy studzimy
do mąki dolewamy masę miodową jajko
dodajemy sodę przyprawy
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 2 godziny
wałkujemy na 1/2 cm foremką wycinamy pierniczki
dajemy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem
pieczemy 10 -12 minut w 170 st
pierniczki polewamy lukrem dekorujemy