Składniki:
1 opakowania ciasta francuskiego
Mak:
1 szklanka mielonego maku
1/2 szklanki cukru
1 łyżka masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
garść orzechów
1 jajko
garść orzechów
1 białko do smarowania
Wykonanie:
Wykonanie:
mak zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy jajko stopione masło orzechy cukier mąkę
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy jajko stopione masło orzechy cukier mąkę
masę makową dokładnie mieszamy
ciasto odwijamy z papieru wykładamy mak zwijamy
ciasto odwijamy z papieru wykładamy mak zwijamy
wierzch smarujemy białkiem
makowiec pieczemy w 190 st około 35 minut
wierzch posypujemy cukrem pudrem