Makowiec z nutą orzechową
Składniki:
1.5 szklanki mąki
2 dkg drożdży
1/2 szklanki cukru
1 jajko
3 łyżki mleka
1.5 szklanki mąki
2 dkg drożdży
1/2 szklanki cukru
1 jajko
3 łyżki mleka
1 łyżka kwaśnej śmietany
10 dkg masła
Mak
40 dkg maku mielonego
1 szklanka cukru
4 białka
10 dkg masła
10 dkg masła
Mak
40 dkg maku mielonego
1 szklanka cukru
4 białka
10 dkg masła
olejek migdałowy
Bakalie
1 szklanka orzechów
duża garść rodzynek
2 łyżki cukru
orzechy mielimy łączymy z cukrem i rodzynkami
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę drożdże z mlekiem jajko cukier
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę drożdże z mlekiem jajko cukier
dodajemy stopione masło śmietanę wyrabiamy
ciasto dajemy do lodówki na 1/2 godziny
Mak
mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy utarte białka z cukrem stopione masło
ciasto dajemy do lodówki na 1/2 godziny
Mak
mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy utarte białka z cukrem stopione masło
masę makową mieszamy
ciasto dzielmy na dwie części
ciasto wałkujemy foremką wycinamy ciasteczka
drugie ciasto dajemy na blachę 27 x 17 cm
wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy bakalie dajemy mak a na niego ciasteczka
wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy bakalie dajemy mak a na niego ciasteczka
wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem
makowiec pieczemy w 170 st około 1 godziny
wierzch posypujemy cukrem pudrem
makowiec pieczemy w 170 st około 1 godziny
wierzch posypujemy cukrem pudrem