Makowiec w cieście serowym
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dkg serka kremowego
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru
2 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa
40 dkg mielonego maku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dkg serka kremowego
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru
2 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa
40 dkg mielonego maku
10 dkg masła
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka krojonych orzechów
wanilia lub olejek migdałowy
mak zalewamy wrząca woda zostawiamy na 30 minut
dodajemy jajko mąkę cukier orzechy stopione masło olejek
masę makową dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy serek obie mąki z proszkiem
dolewamy stopione masło
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
większą część ciasta wykładamy do formy 17 x 27 cm
większą część ciasta wykładamy do formy 17 x 27 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową na wierzch pozostałe ciasto
makowiec pieczemy około godziny w 170 st
na ciasto dajemy masę makową na wierzch pozostałe ciasto
makowiec pieczemy około godziny w 170 st