Makowiec w cieście krucho drożdżowym
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
10 dkg masła
2 dkg drożdży
4 łyżki cukru
1 jajko
4 łyżki kwaśnej śmietany
Mak:
40 dkg mielonego maku
1 szklanka cukru
2 szklanki wody
5 dkg masła
bakalie
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olejek migdałowy
Wykonanie:
drożdże z śmietaną 1 łyżką cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn jajko śmietanę stopione masło
do mąki dajemy rozczyn jajko śmietanę stopione masło
ciasto dokładnie wyrabiamy
dajemy do lodówki na 30 minut
Mak:
mak zalewamy wrzącą wodą mieszamy
Mak:
mak zalewamy wrzącą wodą mieszamy
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy jajko cukier stopione masło bakalie olejek mąkę
dodajemy jajko cukier stopione masło bakalie olejek mąkę
masę makowa dokładnie mieszamy
ciasto dzielimy na 2 części
większą część ciasta dajemy na blachę 27 x 17 cm
większą część ciasta dajemy na blachę 27 x 17 cm
wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową przykrywamy drugą częścią ciasta
pieczemy w 170 st około 1 godziny
na ciasto dajemy masę makową przykrywamy drugą częścią ciasta
pieczemy w 170 st około 1 godziny
wierzch makowca posypujemy cukrem pudrem