Mój kanał na YouTube

Translate

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami







Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki cukru 
15 dkg masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
1 litr mleka 
3/4 szklanki cukru
3 budynie 
5 dkg masła
1 puszka brzoskwiń
garść płatków migdałowych
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy 
budyń gotujemy 2 minuty 
dodajemy masło cukier pokrojone brzoskwinie mieszamy


Wykonanie:
do mąki dodajemy jajka cukier proszek
dolewamy śmietanę stopione masło mieszamy
ciasto dzielimy na dwie części 
do mniejszej części ciasta dajemy kakao mieszamy
większą część ciasta dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto dajemy budyń z brzoskwiniami 
na wierzch dajemy ciasto z kakao
pieczemy około 50 minut w 170 st
10 minut przed końcem pieczenia ciasto posypujemy płatkami