Mój kanał na YouTube

Translate

Kapuśniaczki z kapustą i suszonymi grzybami








Kapuśniaczki z kapustą i suszonymi grzybami


Składniki:
3.5 szklanki mąki
1 jajko
3 dkg drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3/4 szklanki mleka
1 białko do smarowania
sezam do posypania

Farsz
40 dkg kapusty kiszonej
duża garść suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka masła
sól pieprz majeranek
opłukane grzyby zalewamy wodą na noc 
gotujemy godzinę odcedzamy

Wykonanie:
grzyby kapustę  kroimy podsmażamy na maśle z cebulą  
doprawiamy solą pieprzem majerankiem 
podlewamy wywarem z grzybów 
całość dusimy 30 minut pod przykryciem 
farsz studzimy 

Ciasto
drożdże mieszamy z cukrem w letnim mlekiem 
zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy jajko rozczyn sól oliwę
ciasto wyrabiamy na lśniącą kule 
pozostawiamy do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy kroimy w prostokąty nakładamy farsz składamy
dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
wierzch smarujemy białkiem posypujemy sezamem 
pieczemy w 180 st około 30 minut