Składniki:
3 szklanki mąki
2 jajka
20 dkg masła
5 dkg drożdży
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
20 dkg masła
5 dkg drożdży
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie
20 dkg marmolady
cukier puder
Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem i śmietaną
20 dkg marmolady
cukier puder
Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem i śmietaną
do mąki dajemy stopione masło jajka rozczyn
ciasto dokładnie wyrabiamy dajemy do lodówki na 1/2 godziny
ciasto wałkujemy koło kroimy na trójkąty
na brzeg ciasta dajemy marmoladę zwijamy rogaliki
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor
wierzch posypujemy cukrem pudrem