Makowiec Zebra
Składniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
2 żółtka
1 jajko
3 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
Mak
1.5 szklanki mielonego maku
1/2 szklanki cukru
3 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
Mak
1.5 szklanki mielonego maku
1/2 szklanki cukru
2 białka
1 łyżka masła
garść bakalii
wanilia
mak zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut
dodajemy stopione masło cukier pokrojone bakalie wanilię
mak mieszamy z ubitymi białkami
Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy
Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dajemy rozczyn żółtka jajko stopione masło
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę
ciasto wałkujemy na prostokąt
do mąki dajemy rozczyn żółtka jajko stopione masło
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę
ciasto wałkujemy na prostokąt
smarujemy masą makową kroimy na 5 cm kawałki zwijamy
dajemy do tortownicy 25 cm na papier do pieczenia
ciasto zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
makowiec pieczemy w 170 st około 50 minut
makowiec pieczemy w 170 st około 50 minut