Mój kanał na YouTube

Translate

Makowiec Zebra

 

Makowiec Zebra


Składniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
2 żółtka
1 jajko
3 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli

Mak
1.5 szklanki mielonego maku
1/2 szklanki cukru
2 białka 
1 łyżka masła
garść bakalii 
wanilia
mak zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody 
pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut
dodajemy stopione masło cukier  pokrojone bakalie wanilię
mak mieszamy z ubitymi białkami

Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy 
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dajemy rozczyn żółtka jajko stopione masło
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę
ciasto wałkujemy na prostokąt 
smarujemy masą makową kroimy na 5 cm kawałki zwijamy 
dajemy do tortownicy 25 cm na papier do pieczenia
ciasto zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia 
makowiec pieczemy w 170 st około 50 minut