Makowiec odwracany
Składniki:1.5 szklanki mąki
5 dkg stopionego masła
2 jajka
2 jajka
1/2 szklanka mleka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
Mak
40 dkg maku
10 dkg masła
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 jajka
Mak
mielony mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mak
40 dkg maku
10 dkg masła
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 jajka
10 dkg migdałów
bakalie orzechy rodzynki
bakalie orzechy rodzynki
wanilia
Wykonanie:
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę proszek stopione masło śmietanę mleko
ciasto mieszamy
ciasto mieszamy
Mak
mielony mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy jajka z cukrem mąkę stopione masło bakalie
dodajemy jajka z cukrem mąkę stopione masło bakalie
masę makową dokładnie mieszamy
formę 27 x 17 cm wykładamy papierem do pieczenia
do formy dajemy migdały a na nie wykładamy masę makową
pieczemy 25 minut w 170 st
formę 27 x 17 cm wykładamy papierem do pieczenia
do formy dajemy migdały a na nie wykładamy masę makową
pieczemy 25 minut w 170 st
na mak wykładamy ciasto ponownie pieczemy 25 minut w 170 st
makowiec odwracamy