Mój kanał na YouTube

Translate

Makowiec odwracany








Makowiec odwracany

Składniki:
1.5 szklanki mąki
5 dkg stopionego masła
2 jajka
1/2 szklanka mleka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mak
40 dkg maku
10 dkg masła
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 jajka
10 dkg migdałów
bakalie orzechy  rodzynki
wanilia

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dodajemy mąkę proszek stopione masło śmietanę mleko 
ciasto mieszamy

Mak
mielony mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody 
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy jajka z cukrem mąkę stopione masło bakalie 
masę makową dokładnie mieszamy
formę 27 x 17 cm  wykładamy papierem do pieczenia
do formy dajemy migdały a na nie wykładamy masę makową  
pieczemy 25 minut w 170 st 
na mak wykładamy ciasto ponownie pieczemy 25 minut w 170 st
makowiec odwracamy