Kruche ciasto z bezą orzechową
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Beza orzechowa
5 białek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mielonych orzechów
cynamon
słoik dżemu
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy mąkę orzechy masę mieszamy
Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem olejem
mąkę mieszamy z proszkiem olejem
dodajemy jajko cukier śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 22 cm
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 22 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto smarujemy dżemem wykładamy beze
pieczemy około 50 minut w 170 st