Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki mielonych skwarek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem skwarkami
3 łyżki cukru
Jabłka
1.2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 budyń
obrane jabłka kroimy na kawałki na duże kawałki
dusimy 10 minut dodajemy cukier i rozmieszany budyń
całość zagotowujemy
Piana
5 białek
1/2 cukru
3 łyżki kisielu
białka z cukrem ubijamy na sztywno dodajemy kisiel mieszamy
Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem skwarkami
dodajemy jajko cukier energicznymi ruchami zarabiamy ciasto
formę 27 x 17 cm wykładamy papierem do pieczenia
dajemy ciasto a na nie wykładamy jabłka
pieczemy około 30 minut w 170 st
na ciasto dajemy pianę zapiekamy 10 -15 minut w 170 st