Mój kanał na YouTube

Translate

Jabłecznik Złota Rosa

  



Jabłecznik Złota Rosa


Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki mielonych skwarek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru

Jabłka
1.2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 budyń 
obrane jabłka kroimy na kawałki na duże kawałki 
dusimy 10 minut dodajemy cukier i rozmieszany budyń 
całość zagotowujemy

Piana 
5 białek
1/2 cukru
3 łyżki kisielu
białka z cukrem ubijamy na sztywno dodajemy kisiel mieszamy

Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem skwarkami 
dodajemy jajko cukier energicznymi ruchami zarabiamy ciasto 
formę 27 x 17  cm wykładamy papierem do pieczenia 
dajemy ciasto a na nie wykładamy jabłka 
pieczemy około 30 minut w 170 st
na ciasto dajemy pianę zapiekamy 10 -15 minut w 170 st