Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto z jabłkami i kruszonką

  

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
25 dkg masła 
4 dkg drożdży
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka

Jabłka
1,5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 kisiel
do obranych i startych jabłek dodajemy cukier
dusimy 10 minut dosypujemy kisiel mieszamy

Kruszonka
1.5 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
do miski dajemy mąkę proszek cukier 
dokładnie mieszamy 
dzielimy na dwie części kruszonki  
do jednej dodajemy kakao mieszamy

Wykonanie:
drożdże letnie mleko łyżkę cukru mieszamy 
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy jajko cukier rozczyn odrobinę soli 
masło ścieramy na tarle o dużych oczkach
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy 
dajemy do lodówki na 1/2 godziny
ciasto dajemy do formy 25 x 38 cm
na ciasto wykładamy jabłka a na nie dajemy obie kruszonkę 
ciasto pieczemy 170 st około 50 minut