Składniki :
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mielonych orzechów
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon sól
Pianka kawowa
600 ml śmietanki 30 %
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 duży słoik dżemu z czarnej porzeczki
mielone orzechy do posypania
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
kawę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody studzimy
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dolewamy kawę płynną żelatynę masę mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dolewamy olej mleko
dodajemy orzechy kakao mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 45 minut
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 45 minut
ciasto kroimy na pól smarujemy dżemem
wykładamy piankę przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy posypujemy mielonymi orzechami
ciasto dajemy na 2 godziny do lodówki