Puszyste racuchy z jabłkami
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
5 łyżek cukru
2 jajka
odrobina soli
2 dkg drożdży
tłuszcz do smażenia
1 bardzo duże jabłko
Wykonanie:
letnie mleko cukier drożdże mieszamy
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
5 łyżek cukru
2 jajka
odrobina soli
2 dkg drożdży
tłuszcz do smażenia
1 bardzo duże jabłko
Wykonanie:
letnie mleko cukier drożdże mieszamy
rozczyn dajemy w ciepłe miejsce na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn jajka cukier
do mąki dajemy rozczyn jajka cukier
ciasto powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany
dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
do ciasta dodajemy pokrojone jabłka mieszamy
racuchy kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz
racuchy kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz
zdejmujemy na ręcznik kuchenny
wierzch posypujemy cukrem pudrem
wierzch posypujemy cukrem pudrem