Knedle budyniowe ze śliwkami
Składniki:1.5 kg ziemniaków
2 jajka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 budynie
sól
Śliwki
sól
Śliwki
80 dkg śliwek
cynamon
opłukane śliwki kroimy na pół usuwamy pestkę
oprószamy cynamonem
Do polania
10 dkg masła
Do polania
10 dkg masła
bułka tarta
cukier
bułkę tartą rumienimy na złoty kolor dodajemy masło mieszamy
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy budyń jajka mąkę
dodajemy budyń jajka mąkę
masę dokładnie wyrabiamy
kawałek ciasta spłaszczamy do środka dajemy śliwkę zlepiamy
knedle gotujemy 5 minut po wypłynięciu w dużej ilości osolonej wody
podajemy polane masłem z bułką tartą
knedle gotujemy 5 minut po wypłynięciu w dużej ilości osolonej wody
podajemy polane masłem z bułką tartą