Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżka śmietany kwaśnej
10 dkg masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Jabłka
1.2 kg jabłek
1 galaretka
Jabłka
1.2 kg jabłek
1 galaretka
4 łyżki dżemu
opłukane i obrane jabłka kroimy w kostkę oprószamy galaretką
Kokos
4 duże białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka kokosu
Kokos
4 duże białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka kokosu
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy kokos mąkę masę mieszamy
Wykonanie:
do mąki dodajemy jajko stopione masło cukier śmietanę proszek
ciasto wyrabiamy dajemy do formy 17 x 27 cm
Wykonanie:
do mąki dodajemy jajko stopione masło cukier śmietanę proszek
ciasto wyrabiamy dajemy do formy 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto smarujemy dżemem
wykładamy jabłka a na nie masę kokosową
jabłecznik pieczemy około 50 minut w 170 st
jabłecznik pieczemy około 50 minut w 170 st