Kopytka z sosem śliwkowym
Składniki:
80 dkg ziemniaków
30 dkg sera białego
1 jajko
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
sól
Sos śliwkowy
40 dkg śliwek
1/2 szklanki wody
3 łyżki cukru
cynamon
opłukane śliwki kroimy na pół usuwamy pestkę
śliwki przekładamy do garnka
dajemy cukier cynamon wodę gotujemy 10 minut
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy jajko mąkę
dodajemy jajko mąkę
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
formujemy wałek kroimy 2- 3 cm kopytka lub formujemy ręcznie
formujemy wałek kroimy 2- 3 cm kopytka lub formujemy ręcznie
kopytka gotujemy w dużej ilości osolonej wody 3 minuty po wypłynięciu