Składniki:
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Zalewa
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 szklanka śmietany 30 %
zalewę dokładnie mieszamy
Śliwki
60 dkg śliwek
garść pokrojonych migdałów
opłukane śliwki kroimy na pół usuwamy pestki
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę olej proszek cukier śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy
wykładamy na blaszkę 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto układamy śliwki podpiekamy 15 minut w 180 st
na śliwki dajemy zalewę śmietanową posypujemy migdałami
ciasto ponownie pieczemy około 35 minut w 170 st
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem