Ciasto "Śliwkowiec"
Składniki:1 jajko
1 szklanka cukru
2.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu
szczyptę soli
Śliwki
1/2 kg śliwek
1/2 kg śliwek
opłukane śliwki kroimy na pół usuwamy pestki
Kruszonka "Posypka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
cynamon
składniki kruszonki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę cukier jajko sól proszek
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
cynamon
składniki kruszonki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę cukier jajko sól proszek
dolewamy olej jogurt ciasto dokładnie mieszamy
wykładamy dajemy na blaszkę 27 x 17 cm wyłożona papierem
na cieście układamy śliwki posypujemy kruszonką
pieczemy w 170 st 50 minut
na cieście układamy śliwki posypujemy kruszonką
pieczemy w 170 st 50 minut
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem