Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 budyń kakaowy
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ser
1 kg sera z wiaderka
1 kg sera z wiaderka
3 jajka
10 dkg masła
1/2 szklanki kaszy manny
1 szklanka cukru
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy ser stopione masło kaszę
masę serową dokładnie mieszamy
Wiśnie
1/2 kg wiśni
1 kisiel
wydrylowane wiśnie oprószamy kisielem
Wykonanie:
mąkę mieszamy z kakao budyniem proszkiem
mąkę mieszamy z kakao budyniem proszkiem
dodajemy jajko cukier śmietanę olej
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
większą część dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy 1/2 masy serowej wiśnie
na ciasto dajemy 1/2 masy serowej wiśnie
masę serową pozostałe ciasto
sernik pieczemy 60 minut w 170 st
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem