Ciasto Malinowy raj
Składniki :
4 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem jogurtowy
1 litr jogurtu
3 galaretki malinowe
1/2 kg malin
cukier do smaku
maliny płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszmy
3 galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
do jogurtu dodajemy tężejącą galaretkę
krem mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z kakao proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st około 30 minut
z ciasta ścinamy wierzch kruszymy
na ciasto wykładamy 1/2 kremu dajemy maliny pozostały krem
wierzch posypujemy okruchami ciasta
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny lub całą noc