Deser truskawkowy
Składniki:
30 dkg truskawek
1 szklanka zmiksowanych truskawek
5 łyżeczek żelatyny
3 łyżki cukru pudru
okrągłe biszkopty
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
1 serek mascarpone 250 g
cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Wykonanie:
truskawki płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy kroimy
żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
do pokrojonych truskawek dajemy zmiksowane truskawki żelatynę
całość dokładnie mieszamy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
łączymy z żelatyną i serkiem
1/2 śmietany wykładamy do formy 21 cm
wyłożonej biszkoptami
a na nie da truskawki i pozostałą śmietanę
wierzch dekorujemy truskawkami i płatkami migdałowymi
wierzch dekorujemy truskawkami i płatkami migdałowymi
deser dajemy do lodówki na 2 godziny