Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto WZK

Ciasto WZK


Składniki:
6 małych jajek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 dżem z czarnej porzeczki

Polewa
15 dkg czekolady
3 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy kakao obie mąkę proszek
ciasto delikatnie mieszamy 
dajemy do formy 17 x 27cm wyłożonej papierem do pieczenia 
biszkopt pieczemy w 170 st około 25 minut

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dolewamy płynną żelatynę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy obie części dżemem 
wykładamy śmietanę przykrywamy biszkoptem
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą 
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny