Składniki :
2 jajka
2.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Truskawki
1/2 kg truskawek
30 dkg rabarbaru
3 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe
do opłukanych truskawek i pokrojonego rabarbaru
dodajemy cukier 1 szklankę wody gotujemy 10 minut
dosypujemy galaretki mieszamy studzimy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z proszkiem i sodą
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
1/2 ciasta dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
do pozostałego ciasta dodajemy kakao mieszamy
na jasne ciasto wykładamy ciasto kakaowe
pieczemy w 170 st około 45 minut
1/2 ciasta dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
do pozostałego ciasta dodajemy kakao mieszamy
na jasne ciasto wykładamy ciasto kakaowe
pieczemy w 170 st około 45 minut
wierzch ciasta ścinamy miksujemy
ciasto kroimy na pół wykładamy tężejącą galaretkę z truskawkami
wierzch smarujemy galaretką posypujemy okruchami ciasta