Składniki:
1/2 litra śmietany 36 %
1 serek mascarpone
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru
Morele
60 dkg moreli
1/2 szklanki cukru
1.5 szklanki wody
2 galaretki
morele kroimy na pół usuwamy pestki
Syrop
gotujemy wodę z cukrem dodajemy morelę gotujemy około 4 minut
do syropu 2 szklanek wsypujemy galaretki
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Wykonanie:
żelatynę zalewamy paroma łyżkami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
łączymy z śmietaną serkiem płynną żelatyną masę mieszamy
spód formy 20 cm wykładamy biszkoptami
dajemy masę na masę układamy morele
całość zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny lub całą noc