Składniki :
20 dkg biszkoptów
10 dkg stopionego masła
10 dkg stopionego masła
Polewa
10 dkg czekolady
2 łyżki masła
2 łyżki śmietanki
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki
podgrzewamy z śmietanką i masłem mieszamy
Masa
400 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
25 dkg cukierków
kakao
Wykonanie:
biszkopty dokładnie rozdrabniamy dolewamy stopione masło mieszamy
biszkopty dokładnie rozdrabniamy dolewamy stopione masło mieszamy
formę 21 cm wykładamy masą dokładnie dociskamy
polewamy rozpuszczoną czekoladą
dajemy do lodówki na 20 minut
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę starte cukierki masę mieszamy
na masę herbatnikową wykładamy gałkownicą masę
wierzch posypujemy kakao
ciasto dajemy do lodówki na parę godzin
ciasto dajemy do lodówki na parę godzin