Tarta z budyniem i truskawkami
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
10 dkg masła
1 łyżka cukru
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie
1 budyń
4 łyżki cukru
1.5 szklanki mleka
2 jajka
30 dkg truskawek
Wykonanie:
przesianą mąkę łączymy z masłem dodajemy cukier wodę
1 szklanka mąki pszennej
10 dkg masła
1 łyżka cukru
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie
1 budyń
4 łyżki cukru
1.5 szklanki mleka
2 jajka
30 dkg truskawek
Wykonanie:
przesianą mąkę łączymy z masłem dodajemy cukier wodę
wyrabiamy ciasto dajemy do formy 27 cm wysmarowanej masłem
ciasto nakłuwamy widelcem na wierzch dajemy papier do pieczenia groch
zapiekamy 20 minut w 190 st
Nadzienie
budyń gotujemy na mleku studzimy dodajemy żółtka mieszamy
pianę ubijamy cukrem na sztywno dodajemy do budyniu mieszamy
masę wykładamy na podpieczone ciasto układamy pokrojone truskawki
Nadzienie
budyń gotujemy na mleku studzimy dodajemy żółtka mieszamy
pianę ubijamy cukrem na sztywno dodajemy do budyniu mieszamy
masę wykładamy na podpieczone ciasto układamy pokrojone truskawki
tartę zapiekamy 30 minut w 170 st